Festa de la Cirera


Arrels i innovació, passat i futur

Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Associació de Pagesos del Papiol i l’Ajuntament del municipi. Va néixer el 1983, més com a festa de la pagesia (amb caràcter de celebració) que no pas com a fira (amb finalitats més comercials i de promoció econòmica). Se celebra el primer cap de setmana de juny.

El cultiu de la cirera ha quedat integrat a la identitat del poble, ja que durant dècades ha estat molt important per a l’economia local, tot i que cada cop és més escassa. 

Encara que la producció de cireres ha anat disminuint els darrers temps a causa dels canvis de l’agricultura, no es vol deixar perdre l'essència de la festa. Per això es treballa per mantenir vives les arrels de la celebració, alhora que es cerquen alternatives que garanteixin la seva continuïtat.

Així, els plans per al futur són que cada cop vagi prenent més caire de fira, sense que perdi, però els seus orígens festius; que a banda de la cirera, també es promocionin altres productes de la terra, sobretot gastronòmics, de qualitat, autòctons, de quilòmetre zero i d’elaboració pròpia; impulsar altres activitats econòmiques locals, com la restauració i el comerç; o aconseguir la implicació de nous agents, com les grans empreses del municipi (i afegir-la a la actual col·laboració d’empreses més petites i entitats locals).

Tot plegat, amb el convenciment que de la cirera, se’n pot treure encara molt de suc.

L'ocasió idònia per voltar pel Papiol

El Papiol compta amb uns quants recursos atractius turísticament, com el seu entorn natural o el seu patrimoni arquitectònic i cultural, per exemple. Una gran ocasió per descobrir i redescobrir els tresors papiolencs és, precisament, la Festa de la Cirera.

Pa, vi, oli... i cireres (els orígens de la festa)

Al Papiol, fa cent anys, no hi havia cireres. Hi havia vinyes, bàsicament, i també oliveres. El raïm i l’oliva van ser dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera.

A causa de la plaga de fil·loxera que va afectar Catalunya, els pagesos d’aquell moment van haver de canviar de cultiu. Això va passar al Papiol i a molts altres camps del Baix Llobregat i del Barcelonès.

Fa més de tres dècades, el 1983, El Papiol, per celebrar una collita boníssima, va començar a organitzar anualment la Festa de la Cirera, en agraïment a la prosperitat que aportava aquesta fruita.

El poble, fins i tot, pot presumir d’una varietat de cirera local, que amb un nom inspirat en el topònim del municipi, la Papiola, s’ha comercialitzat arreu.

Festa de la Cirera 2019 (1 i 2 de juny)

Com la sang, la cirera dona vida al Papiol, i per això l’esdeveniment promou enguany una campanya per participar en la celebració del Dia Mundial del Donant de Sang. La campanya compta amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits.

Nota de premsa 37a Festa de la Cirera del Papiol

Dossier de premsa 37a Festa de la Cirera del Papiol

 

Galeria de cartells i programes de la Festa de la Cirera:

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 20-05-2019 12:58