S'aprova el pressupost municipal per al 2012

Dimecres, 28 de desembre de 2011
L'Ajuntament del Papiol ja té aprovat el pressupost pel proper any 2012. Els regidors i regidores de l'Ajuntament (Junts pel Papiol, Convergència i Unió, Partit Socialista de Catalunya i Esquerra) han donat suport als pressupostos per l'any vinent en una votació que ha tingut lloc durant el Ple extraordinari d'aquest dimarts 27 de desembre. Enguany, per primera vegada en els últims 12 anys, la suma del pressupost és menor a l'any anterior (pressupost consolidat de 5.204.426 ?). Les retallades de les administracions supramunicipals, la disminució dels ingressos, la situació de crisi i el context econòmic actual ha portat l'Ajuntament del Papiol a elaborar un pressupost rigorós, encara més auster que l'any passat i caracteritzat per un esforç molt important en l'aprimament de l'administració municipal.

El pressupost aprovat per tots els regidors i regidores del ple ha estat fruit de les negociacions que han tingut lloc entre els diferents partits del consistori durant aquestes últimes setmanes, després que al Ple de l'1 de desembre l'equip de govern presentés la seva proposta de pressupostos i CiU, PSC i Esquerra demanessin al govern treballar-los conjuntament. L'equip de govern va acceptar la idea de crear una taula de treball conjunta per consensuar un pressupost a partir de la seva proposta.

L'alcalde del Papiol, Albert Vilà, ha destacat durant el ple que es tracta d'uns pressupostos que inclouen mesures que s'han tingut de prendre per responsabilitat, però que no agraden a ningú. "S'ha ajustat el pressupost a la realitat que estem vivint tots plegats ? ha explicat l'alcalde -. Haurem de fer més amb menys".

Els partits que no formen part del govern del poble, CiU, PSC i Esquerra han argumentat de forma semblant el seu recolzament al pressupost aprovat. El portaveu de CiU, Jordi Bou, ha afirmat que la comissió ha portat a la modificació i aclariment d'alguns aspectes dels pressupostos presentats l'1 de desembre, pel que el sentit del vot de CIU era un "sí sostingut". El portaveu del PSC, Salvador Auberni, ha recordat que "és un fet històric" que per primera vegada des de que existeixen els ajuntaments democràtics, al Papiol es consensuen uns pressupostos entre totes les forces polítiques. Auberni ha explicat que el seu vot positiu "no és un xec en blanc". El portaveu d'Esquerra, Joan Borràs, ha declarat que després de un temps de reunions tots els punts que ells havien demanat s'han posat debat i que el vot de la seva formació era a favor del pressupost resultant.

***Què es el pressupost municipal?
"Un pressupost per a qualsevol persona, empresa o govern, és un pla d'acció de despesa per a un període futur, generalment d'un any, a partir dels ingressos disponibles". (Viquipèdia).

Per tant, el pressupost municipal és la previsió de despeses i ingressos per a cada any que realitza l'equip de govern. Aquest pressupost, que especifica totes les partides d'ingressos i a què es dedicaran les despeses, es posa a votació al Ple municipal, ja que només pot fer-se efectiu amb el suport de la majoria del consistori.

El pressupost permet establir prioritats i permet treballar per fixar objectius. Tenint en compte que es tracta d'una previsió, però, sempre hi ha un marge per a imprevistos. Com a document polític també és el reflex de les prioritats del Govern municipal, per l'assignació al finançament de les diverses polítiques de despesa, i per com s'estructuren els ingressos.

***Quin pressupost municipal té el Papiol?
L'equip de govern presenta un pressupost per al 2012 de 5.204.426 euros. Això vol dir que l'Ajuntament disposa d'aquests diners (1.301 euros per papiolenc) per poder oferir els diferents serveis municipals dels que s'encarrega i fomentar i potenciar les diferents polítiques que defensa.

Per posar uns exemples, des de la recollida d'escombraries fins a la gestió dels serveis socials, des de la promoció de la participació ciutadana fins a les classes a l'Escola de Música o les subvencions a les entitats locals territorials.

El pressupost es divideix en ordinari (4.837.600 ?) i extraordinari (amb la suma de les inversions, 366.826 ? ).
Darrera actualització: 22.01.2019 | 15:01