Llocs d'interès


UN DIA AL PAPIOL

1) Gaudir de la natura i fer esport

L’entorn natural és un dels punts forts del Papiol. Els més coneguts per tothom són Les Escletxes, la Salut o el Puig Madrona (dins del Parc Natural de Collserola). A peu, des de Les Escletxes (que queden a cinc minuts del centre urbà) fins a l’esplanada de la Salut, podeu trigar una mitja horeta si aneu per feina. I si no teniu cap mena de pressa, hi trobareu la tira de llocs pel camí on parar el rellotge i fer que el temps s’aturi: boscos, camins, rieres o indrets obacs ideals per respirar calma i tranquil·litat.

Paratge Boscos Indicadors camí

Les Escletxes són unes esquerdes naturals obertes en un massís de roca calcària. És un lloc que fascinant per als aficionats l’escalada i, d’altra banda, per als interessats en la geologia. A les parets d’aquestes esquerdes es poden observar fòssils coral·lins que evidencien que durant el període del Miocè, fa milions i milions d’anys, el mar arribava fins a aquesta zona. Ara, el mar queda un pèl lluny, tot i que quan el dia és clar és molt fàcil de veure des d’alguns llocs del poble.

L’esplanada de la Salut està als peus del Puig Madrona, una muntanya de 341 metres d’altitud, al cim del qual tampoc no és complicat pujar (uns 15 minuts) i des d’on podreu gaudir d’una vista panoràmica espectacular. En aquesta esplanada trobareu l’ermita de la Mare de Déu de la Salut del Papiol, l’origen de la qual està documentada des de l’any 1060.

Es tracta d’una església d’estils preromànic i romànic d’una sola nau d’uns 20 metres de llarg per uns 4 d’amplada, amb planta de creu llatina. És un edifici catalogat com a Bé cultural d’interès local. Es pot visitar tots els diumenges al matí, de 10 a 13 h. En ocasions especials, s’hi celebren misses, com la de l’aplec de la Salut del Papiol, el segon diumenge de setembre. Aquest aplec papiolenc fa més d’un segle que s’organitza i és una oportunitat (l’única de l’any) per poder pujar des del Papiol fins a l’emplaçament de l’ermita en cotxe. A l’esplanada de l’ermita trobareu taules i bancs ideals per fer un pícnic. Això sí, no s’hi pot fer foc.

Una altra zona per poder fer un pícnic al Papiol és a la part més baixa de la localitat, la de la riba del riu Llobregat.


 

L’entorn natural del Papiol ofereix la possibilitar de practicar molts esports de natura. Els papiolencs són molt aficionats a caminar i córrer pels seus boscos, i també al ciclisme de muntanyana.

A banda dels esports de natura, el poble compta amb unes instal·lacions esportives municipals bones i gens massificades, situades a tocar del bosc. Al Papiol també hi ha dues hípiques. Passejant pels boscos del Papiol és habitual veure algun que d’altre cavall. 

2) Passejar pels carrers del nucli urbà i parar atenció als racons interessants

Si veniu fins al Papiol no podeu marxar sense acostar-vos fins a la plaça des d’on es divisa part de la comarca i des d’on es per contemplar la façana de la nostra construcció més emblemàtica: el castell. Està situat al nucli antic i centre de la població, a la part més alta. Es tracta d’una propietat privada que durant l’any es pot visitar alguns dies concrets: durant la Festa de la Cirera (juny), o quan s’obre per acollir les moltes activitats socioculturals que organitzen tant l’Ajuntament com les entitats i associacions locals. I si baixeu o pugeu pel carrer de Mossèn Rull, tindreu l’oportunitat d’observar els detalls exteriors d’aquesta fortalesa medieval documentada des del 1116. Està catalogada com a Bé cultural d’interès nacional i es conserva en molt bon estat. El seu interior ha servit en més d’una ocasió com a set de pel·lícules.

Un altre lloc interessant des d’on contemplar la grandesa de la part de darrere del castell és el raconet on hi havia el Monument al Vi, al final del carrer d’Abat Escarré. Es diu que el raïm i l’oliva, dos cultius rellevants al Papiol abans que la cirera, tenen a veure amb els possibles orígens del nom de la població: pa-vi-oli.

Al costat del castell, hi trobareu la casa rectoral, una de les construccions més interessants del nucli antic del Papiol (segle XV). Es pot visitar demanant cita prèvia al rector. Catalogada com a Bé cultural d’interès local. Després del castell, és l’edifici més antic del centre.

No gaire lluny del castell trobareu un altre dels edificis catalogats també com a Bé cultural d’interès local, una de les cases més particulars del poble: Can Bou, coneguda també com “la casa de pedra”. Es tracta d’una propietat privada d’estil modernista de la qual només es pot contemplar l’exterior. Va ser construïda el 1914 per Salvador Valeri Pupurull, durant l’època en què va ser arquitecte municipal del Papiol.

Al municipi tampoc no li falten parcs infantils envoltats de verd.

Visitar el Museu i fer un mos o un bon dinar

Un bon dia per venir al Papiol és l’últim diumenge de cada mes, que és quan obre el Museu (d’11.30 a 13.30 h). El Museu del Papiol, que des de la primavera passada ja té un espai propi als antics menjadors escolars del carrer del Doctor Trueta, custodia part del patrimoni històric del poble, relacionat, sobretot, amb la pagesia i els oficis menestrals. L’entrada al Museu és gratuïta.

D’altra banda, tenim una bona oferta de bars i restaurants, i bona part dels nostres comerços estan dedicats a l’alimentació. Hi podeu trobar productes papiolencs i de Km 0 (embotits, vins, olis, pa, dolços, fruites o verdures).

Rutes (a peu o bicicleta)

Existeixen camins de muntanya per arribar-hi a peu i en bicicleta. També podeu venir per la riba del riu Llobregat. En aquest sentit, El Papiol és un dels municipis per on passa una de les rutes del Camí de Sant Jaume (Camino de Santiago), la ruta del Llobregat, que surt des de la plaça de Sant Jaume de Barcelona i arriba al monestir de Montserrat, passant per L’Hospitalet de Llobregat, Cornellà, Sant Joan Despí, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, El Papiol, Castellbisbal, Martorell, Abrera, Esparreguera i Collbató.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 12-03-2018 15:07