LA NOSTRA GENT: Jaume Olivé. El pagès ecològic

Dimarts, 9 de novembre de 2010
Jaume Olivé, pagès del Papiol, és la quarta generació de la seva família que es dedica a treballar el camp. Fa cinc anys va decidir apostar per la producció agrària ecològica. Ara cura les plantes amb ortiga i cua de cavall. Torna a conrear la terra com es feia abans. *Vaig començar fa uns cinc anys, i en fa tres que estic associat al Consell Català de la Producció Agrària Ecològica. Ells envien inspectors, per controlar que tot es faci seguint els criteris adequats.

*Cada terra té sa guerra, i per això sempre estàs aprenent alguna cosa. Per exemple, l'altre dia vaig fer desaparèixer les herbes adventícies sense haver-les d'escatar perquè els porros em creixessin millor.

*Faig tractaments homeopàtics a les plantes, amb ortiga o cua de cavall, per exemple. I a l'adob, per descomptat, només hi ha fems.

*En una producció biològica tot va més lent i és menys abundant. D'una tomaquera trec 10 quilos de tomàquets i en una producció convencional potser se'n treu el doble. Però al final, crec que és més agraït.

*Faig venda directa a restaurants, a particulars i a cooperatives de consum. Tots els que compren, en veuen els avantatges. Els productes tenen més gust i s'han fet estudis, per exemple, als EUA, que diuen que un tomàquet treballat d'aquesta manera té tres vegades més antioxidants que els convencionals. El desavantatge és clar: el producte final és més car. Però clar, és que és més costós...

*Al camp cada dia hi ha feina. I jo no tinc treballadors contractats. Som el meu fill i jo. Sóc la quarta generació de pagesos de la família. El meu fill Jaume,
la cinquena.

*Parteixo de zero. "Què m'estàs explicant?" −em va dir el meu pare quan li vaig fer conèixer el meu projecte. "T'estic explicant que cal tornar a fer les coses com les feia l'avi" −li vaig dir. Ara ho entén i hi creu.

*Al camp treballes segons la llum del dia. A l'estiu et lleves ben d'hora, a l'hivern, una mica més tard. Tinc una vida molt senzilla. A casa visc amb la meva dona, la Santi, i amb la meva filla, la Núria. Treballo al matí. Al migdia faig una capcinada, miro un documental d'animals a la tele i després torno a treballar. Des que estic ficat en aquest negoci, no tinc temps de res.

*Els divendres a la nit m'escapo i faig un partit amb els veterans del futbol del Papiol. Però no hi ha vacances (aquest any, a penes dos dies). És una feina dura, però alhora també molt agraïda. Si t'agrada, clar. Jo crec molt amb el que faig. Crec que té molt de futur i així li ho explico i li ho ensenyo al
meu fill.

*Vaig estudiar als capellans de Molins de Rei. En acabar d'estudiar, vaig portar un camió, però me'n vaig cansar. Vaig treballar també en una cava, com a comercial de vins i encara ara hi dedico una part del meu temps, però cada vegada menys.

*Al poble m'he ficat en gairebé tot: he estat a l'Esport Base, a l'organització de la cursa, vaig ser cofundador del Bici Muntanya, de petit vaig cantar als Rossinyols Novells... M'agrada molt el Papiol. El porto molt a dins. Aquí hi tinc la meva terra.

Si voleu saber més coses del seu projecte entreu a www.vinyadecanfont.com
Darrera actualització: 22.01.2019 | 15:00