Igualtat: feminismes i LGTBI+


Treballem per aconseguir promoure la igualtat de drets i oportunitats entre totes les persones, independent del seu gènere, orientació sexual o identitat de gènere.

Les polítiques de gènere i LGTBI+ comparteixen la mateixa arrel: el sistema de gènere. Dins aquest sistema comú, les dones han estat històricament situades en una posició d’inferioritat, alhora que totes aquelles persones que no encaixen amb el model heterosexual normatiu, es converteixen en potencials objectes de desigualats i discriminacions.

El nostre objectiu és contribuir a l’eliminació de les desigualtats existents derivades del sistema de gènere i aconseguir una societat més justa, inclusiva i diversa.

 

ACTUALITAT

8 de març: Dia Internacional de les Dones

#2024

L’Ajuntament commemora el Dia Internacional de les Dones, el pròxim 8 de març. Ho farà amb la lectura d’un manifest el divendres 8 de març les 19.20 h, a la Biblioteca Valentí Almirall.

Des del dia 4 i fins al 9 març trobareu un seguit d'activitats organitzades entre les entitats del municipi i l'Ajuntament.


 

Violència de gènere

Entesa com la màxima expressió de la discriminació que pateixen les dones, la violència masclista és una greu vulneració dels drets humans i un impediment perquè les dones puguin assolir la plena ciutadania, l’autonomia i la llibertat.

Treballem per erradicar la violència masclista en totes les seves expressions i en qualsevol àmbit.

 

Notícies relacionades:

25 de novembre: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones

#2023

L’Ajuntament mostra el seu rebuig a la violència envers les dones amb motiu del 25N. Ho farà amb la lectura d’un manifest el divendres 24 de novembre a les 19 h, a la Biblioteca Valentí Almirall.

Des del dia 22 i fins al 30 de novembre trobareu un seguit d'activitats organitzades entre les entitats del municipi i l'Ajuntament amb motiu de la commemoració d'aquest dia.

 

 

25 de novembre: Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

#2022

El 25 de novembre de ens convoquem per commemorar el Dia Internacional per l'eliminació de la violència vers les dones. Des del nostre Ajuntament tenim el compromís de refermar tots els drets de les dones que es veuen vulnerats amb les violències de gènere. Ajudem a fer una societat més lliure. Setmana de commemoració!

Salut! #Aj_ElPapiol #25N

 

 

Commemoració del Dia Internacional contra la Violència Envers les Dones

#2021

Amb motiu de la diada del 25 de novembre, l'Ajuntament del Papiol ha organitzat un seguit d’activitats dirigides a tots els públics. Volem donar dimensió pública i conscienciar sobre un problema estructural que ens afecta a totes i tots.

 

Denuncia pública i rebuig a totes les formes de violència envers les dones

#2020

Des de la regidoria d’Igualtat del nostre consistori hem volgut donar llum a qui ha vist la foscor, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones, el passat 25 de novembre de 2020. Des de l’Ajuntament assumim aquesta denúncia i el rebuig de totes les formes de violència masclista, especialment en temps de pandèmia.

 

25 de novembre: Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones

#2020

L’Ajuntament mostra el seu rebuig a la violència envers les dones amb motiu del 25N. Ho farà amb la lectura d’un manifest el dimarts 24 de novembre de 2020 a les 19h devant l’Ajuntament. L’edifici consistorial s’il·luminarà de color lila.

El 25 de novembre es col·locarà una carpa a la plaça Gaudí amb díptics informatius i altres materials divulgatius.

El dilluns 30 de novembre,  d'11:30 a 12:30h,  es retransmetrà en directe a través del canal de Youtube del Consell Comarcal, la ponència teatral de Pamela Palenciano: "Deshilando las violencias machistas" que tracta sobre la violència masclista, els seus impactes i les estratègies per afrontar-la. Es podrà accedir seguint aquest enllaç:  https://www.youtube.com/channel/UCqAOsE9eoL7I6F9l1GnHCcQ

 

 

Campanya: Contra la violència masclista que no ens aturi el confinament

La Diputació de Barcelona ha posat en marxa la companya “Contra la violència masclista que no ens aturi el confinament” per tal de conscienciar a tota la ciutadania que en el context de confinament en què ens trobem, les violències masclistes són amb més motiu una responsabilitat col·lectiva.

https://www.diba.cat/es/web/dones/campanya-confinament

 

L’Institut Català de les Dones posa en marxa la campanya #AgafaElGuant Infants i joves lliures de violències masclistes 

Es tracta d’una campanya de sensibilització per fer front a les violències masclistes en el marc de la crisi de la Covid19, especialment d’aquells infants i joves que fruit del confinament s’han vist en una situació de convinença forçada i permanent amb els agressors, així com de més accés i contacte amb les noves tecnologies que poden incrementar situacions de violència masclista en aquests col·lectius.

http://dones.gencat.cat/ca/ambits/violencia_masclista/AgafaElGuant/

 

Servei de Punt lila a la Festa Major del Papiol

Des  del 2019  l’Ajuntament de Papiol ofereix un servei de punt lila a la Festa Major.

Les festes populars i els espais festius són un context on les dones i les persones amb diversitat afectiva sexual i/o d’identitat i expressió de gènere, han de poder gaudir i sentir-se lliures sense por a patir una agressió sexista, a ser jutjades o discriminades.

Des de el Punt Lila s’ofereixen els següents serveis:

- Informar i sensibilitzar, en el punt d’atenció i entrada de casos.

- Detectar, atendre i intervenir les demandes.

- Contenir, acompanyar i assessorar a la persona agredida.

- Activar en cas necessari els serveis d’emergències i cossos de seguretat.

 


 

Dona

Actua en l’àmbit específic de les polítiques d’igualtat home-dona.

Treballem conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per implementar el Pla d’Igualtat Home-Dona i fem el seguiment de la seva execució i compliment.

 

Notícies relacionades:

8 de març: Dia Internacional de les Dones

#2023

Durant la setmana del 8 de març l’Ajuntament ha organitzat diverses activitats amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

 

Nou inici programa d'inserció laboral a dones del Papiol

#2022

El proper 19 de setembre donem novament inici al Programa d’inserció laboral per a dones del Papiol.

Aquesta iniciativa té com a objectiu afavorir la inserció laboral i oferir un itinerari formatiu a dones del municipi que es trobin a l’atur, en recerca activa de feina o en risc d’exclusió del mercat laboral.

Tots els dilluns i dimecres, de 10 a 12h, al Casal de la Dona del Papiol.

Us esperem!

 

Nou programa d'inserció laboral a dones del Papiol

#2022

La regidoria de la Dona i l’Oficina de Promoció Econòmica del Papiol inicien a finals de març un programa d’inserció laboral per a dones majors de 45 anys.

Aquesta iniciativa té com a objectiu afavorir la inserció laboral i oferir un itinerari formatiu a dones del municipi que es trobin a l’atur, en recerca activa de feina o en risc d’exclusió del mercat laboral.

El proper dimecres dia 9 de març a les 18 h, a la biblioteca, es realitzarà una conferència de presentació del programa.

 

8M: Dia Internacional de les Dones

#2022

Durant la setmana del 8 de març, l’Ajuntament ha organitzat diverses activitats amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

 

Curt 'En veu de dona'

#2021

Des de la regidoria d'Igualtat, i amb motiu de la Festa Major, inaugurem l'exposició del curt 'En veu de dona'. Un mini documental gravat el març del 2020 i on podem veure i escoltar des d'una perspectiva transversal i enfocament de gènere, les vivències de cinc dones del Papiol. La Maria Teresa, la Paquita, l'Olga, la Núria i l'Ariadna ens expliquen la seva vida, les seves experiències i la seva relació amb el món.

Cliqueu sobre la foto i podreu veure el vídeo.

 

8 de març: Dia Internacional de les Dones.

 #2021

Durant la setmana del 8 de març, l’Ajuntament ha organitzat diverses activitats amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones.

La Biblioteca Valentí Almirall organitza un taller de memes feministes

El proper 10 de març a les 18.30h, es realitza un taller virtual sobre memes feministes. 

Cal inscripció prèvia.

 

Audiovisual commemoració Dia Internacional de les Dones

#2020

Amb motiu de la commemoració del dia internacional de la dona, el passat 8 de març 2020, es va realitzar un audiovisual de divulgació i de sensibilització sobre diferents temàtiques tractades al voltant de la dona. Amb una mirada molt personal, les dones participants en l’audiovisual aporten les seves vivències, les seves experiències i en definitiva la seva mirada en relació a  diferents qüestions que se'ls hi plantegen. Hi van participar dones del Papiol, amb edats compreses entre els 18 i els 90 anys.

Pròximament es farà públic l’audiovisual, així com una exposició que serà visible a la Biblioteca.

 

Futbol femení

Amb motiu al dia de la Dona, el passat 7 de Març es va jugar un partit de futbol femení no professional, amb l’objectiu de promoure la visibilitat de l’esport femení. A l’esdeveniment vam comptar amb la col·laboració de l’equip de futbol femení de Fontsanta.


 

LGTBI+

Actua en l’àmbit específic de les polítiques LGTBI.

Treballem conjuntament amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat per implementar el Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere i fem el seguiment de la seva execució i compliment.

 

Notícies relacionades:

17 de maig: Dia Internacional Contra la LGTBIfòbia

#2023

El pròxim 17 de maig és el Dia Internacional Contra la Discriminació per Orientació Sexual, Expressió i Identitat de Gènere, que commemora el 17 de maig de 1990, quan l’Assemblea General de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals.

L’objectiu és coordinar accions que serveixin per denunciar la discriminació que son objecte les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals, i així permetre avançar en l’assoliment dels seus drets arreu del món.

28 de juny: Dia Internacional de l’Alliberament LGTBI

#2022

El 28 de juny és el Dia Internacional per l'alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall que van tenir lloc el 28 juny de 1969 a Estats Units. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la qual havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d'alliberament LGTBI.

Amb motiu de la commemoració d’aquest dia, s’han organitzat un seguit d’activitats al Papiol.

 

17 de maig: Dia Internacional Contra la LGTBIfòbia

#2022

El proper 17 de maig és el Dia Internacional Contra la Discriminació per Orientació Sexual, Expressió i Identitat de Gènere, que commemora el 17 de maig de 1990, quan l’Assemblea General de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals.

L’objectiu es coordinar accions que serveixin per denunciar la discriminació de que son objecte les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals, i així permetre avançar en l’assoliment dels seus drets arreu del món.

 

28 de juny: Dia Internacional de l’Allibertament LGTBI

#2021

El 28 de juny és el Dia per l'alliberament Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual en record dels anomenats fets de Stonewall –Estats Units- que van tenir lloc el 28 juny de 1969, fa ja més de 50 anys. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la qual havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d'alliberament LGTBI.

Volem reivindicar i defensar els drets del col·lectiu LGTBI, i atès que encara hi ha focus d'LGTBI-fòbia a casa nostra, fem una crida a les persones afectades a no callar i utilitzar els canals que tenen al seu abast en el nostre municipi i comarca, i demanem a tota la ciutadania que s'impliqui en la defensa dels drets i llibertats de les persones LGTBI.

 

Cinefòrum LGTBI+

La Biblioteca Valentí Almirall celebra el Dia de l'Orgull LGBTI+ amb un cinefòrum, que es durà a terme del dilluns 28 de juny al dijous 1 de juliol, a les 17 h. En acabar, s'hi farà una tertúlia-debat. Cal inscripcions prèvies.

 

17 de maig: Dia Internacional Contra la LGTBIfòbia

#2021

El proper 17 de maig és el Dia Internacional Contra la Discriminació per Orientació Sexual, Expressió i Identitat de Gènere, que commemora el 17 de maig de 1990, quan l’Assemblea General de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals.

L’objectiu es coordinar accions que serveixin per denunciar la discriminació de que son objecte les persones homosexuals, bisexuals i transsexuals, i així permetre avançar en l’assoliment dels seus drets arreu del món.

 

 

2ª Edició del concurs fotogràfic del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia

La Biblioteca Valentí Almirall organitza la segona edició del concurs fotogràfic amb motiu de la commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

 

 

El Consell Comarcal del Baix Llobregat publica una Guia de Recursos LGTBI.

El Consell Comarcal del Baix Llobregat es suma a la commemoració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia amb la publicació de la “Guia de recursos LGTBI del Baix Llobregat”una publicació online que recull tots els serveis i recursos de la comarca adreçats al col·lectiu LGTBI, així com informació sobre entitats i altres.

La guia és fruit de la col•laboració entre tots els ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal, i és una de les accions contemplades al Pla per la diversitat sexual i de gènere del Baix Llobregat, 2020-2024.

Trobareu la guia en el següent enllaç: https://www.elbaixllobregat.cat/lgtb/guialgtbi

 

Dia de la Visibilitat Lèsbica

El 26 d’abril es commemora el Dia de la Visibilitat Lèsbica, una jornada commemorativa que conforma una manera d’exigir la igualtat de drets per a les dones lesbianes.  Es pretén visibilitzar el seu paper a l’espai públic a través d’una crida a aquelles dones lesbianes que treballen en àmbits públics, per mostrar-se i esdevenir un referent social positiu que contribueixi a eliminar els perjudici i l’homofòbia contra aquest col·lectiu.

 

Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere

El 31 de març es commemora el Dia Internacional de la Visibilitat Transgènere, una jornada commemorativa LGBTI que va néixer el 2009 de la mà de l’activista trans Rachel Crandall. Es tracta d'una celebració internacional d'orgull i consciència, que reconeix les experiències i els assoliments de les persones transsexuals i transgènere. L'objectiu és celebrar les contribucions que les persones trans han fet a la societat a tot el món, al mateix temps que augmenta la consciència sobre la discriminació que aquestes enfronten.

 

El Papiol amb la diversitat sexual i de gènere

El ple de l’Ajuntament del Papiol va aprovar el dia 8 d'octubre de 2020 l’adhesió al Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere del Consell Comarcal del Baix Llobregat 2020-2024.

El pla té com a objectiu la promoció de la igualtat i la no discriminació de les persones LGTBIQ+, així com garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

El pla compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, així com de tots els Ajuntaments de la comarca, els quals de manera coordinada impulsaran el desplegament del pla a través de polítiques públiques que promoguin i facin efectius els drets de les persones LGTBIQ+. N’és un exemple el concurs de fotografia que la primavera passada va organitzar la Biblioteca Valentí Almirall del Papiol amb motiu de la celebració del Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia.

 

Live Instagram Orgull

Dimecres 1 de juliol de 18 a 19 h el @sai_baix_llobregat us convida a la conversa entre:

@agustinkong, treballador social especialitzat en salut mental infanto juvenil, referent de la unitat d’identitat de gènere de l’hospital Sant Joan de Déu. A banda, també és professor a diverses universitats, escriptor, bloguer-instagramer i comunicador.

i @sexsapiens, psicòloga i sexòloga, especialitzada en educació sexual amb joves i en assessorament sobre sexualitat, afectivitat i LGTBI+.

Segueix-lo en directe a Instagram @sai_baix_llobregat i participa!

 

28 de juny: Dia Internacional de l’Orgull LGBTI

El 28 de juny es constitueix com el dia Internacional de l'Orgull Lesbià, Gai, Bisexual, Transsexual i Intersexual. Aquesta data commemora els fets ocorreguts a Stonewall (NY), on un 28 de juny de 1969, la població LGTBI va sortir al carrer per demanar la fi de les discriminacions i abusos patits durant anys.

 

Concurs fotogràfic: Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia

Amb motiu de la commemoració el passat 17 de maig del dia Internacional contra la LGTBI-fòbia, s'ha organitzat des de la Biblioteca Valentí Almirall un concurs fotogràfic. Les fotografies es poden enviar del 8 al 15 de juny a b.papiol@diba.cat

 

Grup de participació ciutadana

El pròxim dijous 11 de juny a les 17h es realitzarà en format virtual el 2n grup de participació ciutadana del Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere del Baix Llobregat.

Serà obert a tota la ciutadania, i especialment a les entitats i col·lectiu LGTBI+ del territori, amb l’objectiu que aquestes puguin fer les seves valoracions i propostes en relació amb el Pla per la Diversitat Sexual i de Gènere que està actualment en procés d’elaboració.

Enllaç per a les inscripcions: https://www.elbaixllobregat.cat/formulari/segon_grup_participacio_PlaLGBT

 

Xarxa SAI, no s’atura durant el confinament

Des de la Xarxa SAI de Catalunya (Servei d’Atenció Integral LGTBI), s'ha posat en marxa en nou programa d'atenció psicològica LGBTI en temps de confinament, en col·laboració amb el Col·legi de Psicologia de Catalunya.

https://www.elbaixllobregat.cat/lgbt

 

 

 


 


 

Enllaços d'interès

.....................................

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 04-03-2024 13:17