Festes, fires i altres esdeveniments

El Cavall Armat

Bèstia de foc de les festes del Papiol

 

El Papiol és una de les poblacions catalanes amb bèstia de foc, un cavall armat, cada cop més present en les festes que celebren els papiolencs al llarg de l’any, acompanyat de diables, timbalers i grallers i en el context de correfocs.

Com a bèstia de foc, va néixer el 1998. Els fets històrics en què està inspirada, però, són medievals, de finals del segle XII, de quan al senyor del Castell del Papiol d’aquell moment, Raimon Despapiol, com a vassall del rei Pere I, se’l va encarregar contribuir a la defensa militar del regne amb un cavall preparat per a la guerra i acompanyat de soldats, una mena de tanc de l’època.

 

 

 


 

Amb poc més de quatre mil habitants, el Papiol conserva una personalitat i un tarannà propis d’un poble petit, on les relacions entre veïns són properes i familiars. Això fomenta l’organització de festes, activitats i tot tipus d’esdeveniments populars i potencia que tothom hi participi i s’hi impliqui.

Les celebracions papiolenques són un clar exemple de la festa com a motor de dinamització; de la festa com a patrimoni que integra i cohesiona, que reforça els lligams i el compromís dels participants, potencia la identitat col·lectiva i reforça el sentiment de pertinença a una comunitat. El Papiol compta amb una xarxa d’entitats, associacions i penyes molt actives que s’hi bolquen.

Celebracions i esdeveniments destacables 

Cavalcada de Reis (5 de gener)

Un dels esdeveniments que més agrada als papiolencs i papiolenques, petits i grans, és la Cavalcada de Reis. No es tracta d’una desfilada fastuosa i espectacular com la d’una gran ciutat, sinó d’una cavalcada familiar i molt propera.

Cada any els infants poden entregar les seves cartes als Reis Mags en un lloc emblemàtic del nostre municipi, el Castell del Papiol. 

 

 

 

 

 

 

 


Carnestoltes (febrer-març)

Igual que la Cavalcada de Reis, el Carnestoltes és un dels esdeveniments amb més participació al Papiol. Dissabte de Carnestoltes, al vespre, una concorreguda rua de disfresses i comparses recorre els carrers del poble. A continuació, hi ha un ball popular, on s’escull cada any, un Rei i una Reina del Carnestoltes. L’endemà al matí, es fa una festa especialment pensada per als infants.

 


Festa de la Cirera (primer cap de setmana de juny)

Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Associació de Pagesos del Papiol i l’Ajuntament del municipi. Va néixer el 1983, més com a festa de la pagesia (amb caràcter de celebració) que no pas com a fira (amb finalitats més comercials i de promoció econòmica). Els plans per al futur són que cada cop vagi prenent més caire de fira, i que a banda de la cirera també es promocionin altres productes de la terra i activitats com el comerç i la restauració, sense que perdi, però, els seus orígens. 

 


Rebuda de la Flama del Canigó (23 de juny)

El 23 de juny es fa la rebuda de la Flama del Canigó i amb aquesta flama s’encén la foguera de Sant Joan.

 


Festa Major (darrer cap de setmana de juliol) 

L’últim cap de setmana de juliol el Papiol celebra la seva Festa Major, amb activitats de tota mena i pensades per a tothom, la majoria gratuïtes. Destaca l’alta participació dels papiolencs i papiolenques, tant a l’hora de gaudir de les propostes com d’organitzar-les. Entitats i penyes es bolquen any rere any per treballar conjuntament amb l’Ajuntament en la confecció del programa. Com ja és costum des de fa un temps, després del pregó inaugural es presenten les samarretes de les penyes que participen en l’organització. Un dels actes de la Festa Major del Papiol més especials és el Ball del Confeti. Fa molt temps que es fa i sembla que és únic.

 

 

 

 

 

 


Aplec de la Salut (segon diumenge de setembre)

Fa més de 100 anys que el Papiol celebra l’Aplec de la Salut. És una festa molt papiolenca, que organitza la Parròquia de Santa Eulàlia del Papiol amb el suport de l’Ajuntament i diverses entitats i associacions locals. Entre tots, preparen un programa d’activitats vàries envoltades de bosc, a l’esplanada de l’ermita de la Salut, als peus del Puig Madrona (Parc Natural de Collserola). És l’únic dia que es pot anar en cotxe a la Salut, per la pista forestal que està tancada la resta de l’any.


Festes de Santa Eulàlia (desembre)

L’església parroquial del Papiol està dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, copatrona de la localitat, la festivitat de la qual se celebra el 10 de desembre. Les Festes de Santa Eulàlia al Papiol anuncien la imminent arribada de les festes de Nadal.

Darrera actualització: 9.10.2023 | 11:55
Darrera actualització: 9.10.2023 | 11:55