Festa Major / Santa Eulàlia

Festa Major d'estiu


 

L'expressió de les festes papiolenques són un exemple de convivència i participació, conjuguen tradició i modernitat i reforcen la identitat local i el sentiment de pertinença.

L’últim cap de setmana de juliol (i alguns dies previs) el Papiol celebra la seva Festa Major, amb activitats de tota mena i pensades per a tothom, la majoria gratuïtes. Algunes de tradicionals i altres, de més modernes. 

 

 

Les penyes


Destaca l’alta participació dels papiolencs i papiolenques, tant a l’hora de gaudir de les propostes com d’organitzar-les. Entitats i penyes es bolquen any rere any per treballar conjuntament amb l’Ajuntament en la confecció del programa.

Com ja és costum des de fa un temps, després del pregó inaugural es presenten les samarretes de les penyes que participen en l’organització. Les samarretes, esteses a la façana de l’Ajuntament, s’han convertit els últims anys en la indumentària pròpia de la festa papiolenca, cadascuna d’un color i amb el distintiu de cada penya.

El Ball del Confeti


Un dels actes de la Festa Major del Papiol més especials és el Ball del Confeti. Té molts anys i sembla que és únic. És un dels elements particulars de la festa. Al Papiol, el confeti que es fa servir per al Ball del Confeti és el tradicional i només de color blanc. Metafòricament, podríem arribar a dir que al Papiol cada any neva per la Festa Major.

L’Ajuntament encarrega cada any unes 18 mil boles de confeti de la mida d’un ou de gallina, una mena de farcellets de paper blanc, cadascun dels quals conté un grapadet de paperets. Aquest confeti blanc no només serveix per crear ambient de festa al ball. Els assistents tenen per costum, a més, fer guerra de boles de confeti entre ells. La guerra de confeti per als adolescents ha estat sempre una bona excusa per poder-se apropar al noi o la noia que els agrada.

Perquè aquesta guerra sigui possible, l’Ajuntament ha d’encarregar expressament aquests farcellets. Això fa que per a l’empresa que ho fa, aquest encàrrec sigui molt especial. No tenen cap altre client que els en faci un d’igual. A més, aquests farcellets s’han de fer a mà, boleta per boleta. Això fa pensar que no hi ha cap altre poble que tingui un ball com aquest. Si més no, ho desconeixem.

Pel que fa a l'antiguitat d’aquest ball, tampoc no tenim clar en quin moment del segle XX va començar a organitzar-se. Les persones més grans del poble, però, diuen que fa molts anys, dècades.

 

 


 

SANTA EULÀLIA


Les Festes de Santa Eulàlia al Papiol, al desembre, anuncien la imminent arribada de les festes de Nadal.

La Santa Eulàlia dels papiolencs i les papiolenques (la de Mèrida) no és la mateixa que la Santa Eulàlia dels barcelonins i les barcelonines, que celebren les festes dedicades a la seva copatrona al febrer.

Fa temps que des de la regidoria de Cultura i Festes vol recuperar la Festa Major d’hivern del Papiol, la que fa anys se celebrava per santa Eulàlia. Així, s’ha anat treballant per dotar-la d’un contingut que li doni més entitat, conceptualment i pel que fa a les propostes d’actes i activitats.

La idea és que santa Eulàlia torni a ser la Festa Major d’hivern del Papiol, amb un programa d’actes i activitats de caràcter tradicional i solidari al llarg del mes de desembre per donar la benvinguda a Nadal. I tot, amb el carrer com a escenari prioritari, on també hi ha vida encara que faci fred.

 

 

 

Santa Eulàlia de Mèrida i Sant Antoni de Pàdua, patrona i copatró del Papiol

L’església parroquial del Papiol està dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, patrona de la localitat, la festivitat de la qual se celebra el 10 de desembre. 

Cada 13 de juliol, l'església de Santa Eulàlia del Papiol celebra una missa en honor al copatró de la població, Sant Antoni de Pàdua. Fa molts anys, la Festa major del municipi coincidia amb aquesta data del Santoral.

 

 

 

 

 

 

Galeria de cartells i programes


Darrera actualització: 20.11.2024 | 12:19
Darrera actualització: 20.11.2024 | 12:19