Història


Orígens

La població es va anar construint al voltant d’un castell medieval fa més de mil anys

La formació de la població al voltant del castell està documentada des de fa més de mil anys. El primer senyor del castell va ser Ramon Berenguer III.

El 1315, la parròquia d’aquell moment, a l’ermita de la Salut, als peus del Puig Madrona, es va traslladar fins al costat del castell, al nucli urbà. El poble s’havia fet prou gran i calia una parròquia més a prop de casa.  

L’església parroquial del Papiol està dedicada a Santa Eulàlia de Mèrida, copatrona de la localitat. Sant Antoni de Pàdua n’és el copatró.

El castell ha estat testimoni del naixement de Catalunya, l'època de Galzeran de Papiol, i del naixement del Catalanisme, amb Valentí Almirall

El considerat pare del Catalanisme modern, Valentí Almirall (1841-1904), també va ser senyor d’aquest castell. Els actuals propietaris són descendents seus.

Existeixen vestigis d'un poblat ibèric i d'una vil·la romana

I si anem molt més enrere en el temps, hi ha proves que va existir un poblat ibèric dalt del Puig Madrona i que hi va haver una vil·la romana situada on actualment hi ha la masia de Can Tintoré (tocant al cementiri comarcal de Roques Blanques), on es fabricaven àmfores per a l'exportació del vi.

Conservació i recerca de la memòria i el patrimoni històrics

L'Ajuntament del Papiol, la Biblioteca Valentí Almirall, l'entitat Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol i l'Associació Museu del Papiol treballen activament i conjuntament per preservar la memòria i el patrimoni històrics del nostre poble, amb la col·laboració d'altres entitats i administracions supramunicipals.

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 10-02-2022 12:10