Entre les modificacions més significatives es troba un increment de l’IBI entorn de l’IPC i l’establiment d’una taxa per generació per a la recollida d’escombraries
El ple municipal de l’Ajuntament del Papiol ha aprovat en sessió extraordinària la modificació de les ordenances fiscals a través de les quals s’actualitzen les taxes, impostos i preus públics que haurem de pagar el 2025. La modificació se situa en la línia dels darrers anys apostant per la contenció en la tributació. En tot cas, davant de la pujada dels preus experimentada en els darrers anys, i del seu efecte sobre les arques públiques, i amb la voluntat de garantir els serveis municipals i la qualitat d’aquests, s’han modificat lleugerament els tipus impositius de dos dels principals impostos.
La modificació més significativa és l’increment del tipus de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) que passa de ser del 0,59 al 2024 al 0,61 l’any vinent. Aquesta variació de 0,02 punts es traduiria, en el cas per exemple d’un habitatge de 80 m², en un increment de la quota per a l’any vinent al voltant dels 24 euros, que seria equivalent a una pujada del 3,38 %. Aquest percentatge és similar a la previsió de l'increment interanual per al desembre del 2024 de l’Índex de Preus al Consum (IPC), el popularment conegut «cost de la vida».
En tot cas, al ple es destacava durant la presentació d’aquestes modificacions que el tipus impositiu que s’aplicarà el 2025 al nostre municipi es troba encara molt per sota dels de les poblacions del nostre entorn i de característiques similars a la nostra com poden ser Sant Climent de Llobregat (on el tipus aquest 2024 ha estat el 0,785) o la Palma de Cervelló (on ha estat el 0,84). Es manté, tanmateix, per a l’any vinent la bonificació sobre l’impost per a famílies nombroses.
També experimentarà un lleuger increment el tipus impositiu de l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica que passarà de ser 1,60 a ser 1,63 al 2025 provocant un creixement poc significatiu de la quota que, en el cas per exemple d’un vehicle d’11 cavalls fiscals seria d’1 euro respecte a aquest 2024.
La taxa d’escombraries Pel que fa a les taxes, la novetat més destacable és la modificació de la Taxa per recollida i transport d'escombraries i altres residus sòlids urbans domiciliaris per tal d’adaptar aquest gravamen al que dicta l’actual normativa europea. En concret, els municipis es troben obligats, abans de l’abril del 2025, a aproximar-se cap a una taxa que cobreixi la despesa generada i que s’apliqui en funció de la participació de cada habitatge en la separació i recollida de les deixalles.
En el cas del Papiol, l’ordenança aprovada estableix que es comptabilitzaran les aportacions de fracció orgànica per a calcular la taxa que haurà de pagar cada llar. Aquells habitatges que realitzin més de 80 obertures del contenidor corresponent pagaran 110,85 euros, les persones que en realitzin més de 40, però menys de 80, tributaran 125 euros mentre que les persones a les quals es comptabilitzin menys de 40 obertures hauran de pagar 184,75 euros. En tot cas, i donat que el nou sistema de cobrament comença l’any vinent, el 2025 s’estableix per a tota la ciutadania la taxa mínima de 110,85 euros que es podrà revisar en funció de les aportacions realitzades en la primera meitat de l’any. A aquestes quantitats es poden aplicar les bonificacions per visita a la deixalleria que van des dels 8 euros, per fer ús entre 6 i 10 cops l'any de l’equipament, als 20 euros per visitar-los més de 20 vegades. A més, també s’estableixen com a novetat altres bonificacions com la reducció de 25 euros per a habitatges ocupats per una sola persona, de 10 euros per a les llars on visquin dues persones de més de 65 anys o de 25 euros per a les que realitzin compostatge casolà.
Un cop finalitzat el ple i aprovades les modificacions, l’alcalde, Jordi Bou, valorava les ordenances fiscals que s’aplicaran l’any vinent assegurant que “continuem fent un esforç per trobar un equilibri entre una fiscalitat que suposi la menor pressió possible sobre les economies familiars i la possibilitat de disposar d'uns serveis municipals de qualitat. Els ajuntaments som a la primera línia de l’administració pública i això suposa que hem de ser especialment atents a les necessitats ciutadanes. Sense anar més lluny, enguany hem posat en marxa nous serveis com el de psicologia, el de logopèdia o el Reforça’t i ho fem en un marc d’infrafinançament com el que patim tots els municipis. Sota aquest prisma, podem estar orgullosos d’uns impostos i unes taxes que continuen sent molt respectuosos amb la butxaca de les persones contribuents i que, alhora, garanteixen que continuarem oferint la millor atenció possible a la ciutadania”.