Memòria dels Serveis Socials de l'Ajuntament 2011

Divendres, 11 de maig de 2012
El Serveis Socials de l'Ajuntament del Papiol han recollit en un document la memòria d'activitats de l'any 2011. Les dades presenten un escenari de treball que ha augmentat sensiblement respecte de l'any anterior: s'han duplicat els seguiments d'adolescents i s'han triplicat els seguiments indirectes a menors, i el total d'entrevistes realitzades ha estat de 612 (100 més que l'any anterior i més de dues entrevistes diàries). Al llarg del 2011 s'han iniciat 72 expedients nous i les sol·licituds de dependència també han augmentat respecte de l'any 2010, de 27 a 38. Durant l'any 2011 també s'han atorgat diferents ajuts d'urgència, especialment per pal·liar els efectes negatius de la crisi econòmica sobre les famílies del Papiol. Aquests ajuts s'han articulat a través de fons propis de l'Ajuntament i també de convenis de col·laboració amb entitats com la Creu Roja o el Programa de Pobresa en la Infància de La Caixa. En el seu atorgament, els Serveis Socials de l'Ajuntament utilitzen les recomanacions del Reglament d'ajuts d'urgència proposat per la Diputació de Barcelona i apliquen un pla de treball per a cada família receptora dels ajuts.

Entre d'altres ajuts, s'han atorgat 51 beques de menjador (42 concedides pel Consell Comarcal i 9, per l'Ajuntament) i 71 beques d'ajuda per a llibres. També s'han derivat 81 compres d'alimentació bàsica, dirigides a 28 famílies amb un impacte en 67 persones (35 adults i 32 menors), s'han repartit 88 lots de menjar de Creu Roja i 4 ajuts d'urgència al lloguer.

Servei d'atenció a domicili
Actualment al Papiol hi ha connectats 87 aparells de teleassistència, 10 més que l'any 2010 i s'han realitzat 2.218 serveis d'atenció a domicili, unes tasques que realitza una treballadora familiar per tal de promoure i mantenir l'autonomia personal de les persones que necessiten aquesta ajuda. En el cas dels serveis d'àpats en companyia, un servei que s'ofereix al Centre de Dia, se n'han realitzat 1.173.

Els Serveis Socials de l'Ajuntament també han organitzat diferents tallers i xerrades per a diferents col·lectius amb la intenció d'informar sobre diferents temes. Durant l'any 2011 s'han realitzat quatre tallers a l'Escola Pau Vila (Alimentació saludable, Higiene postural...) i per a la gent gran (Memòria i sentits, Musicoteràpia i Risoteràpia).

*Els Serveis Socials de l'Ajuntament
El departament de Serveis Socials de l'Ajuntament té com a finalitat assegurar el dret de les persones a viure dignament durant totes les etapes de la vida mitjançant la cobertura de llurs necessitats personals bàsiques i de les necessitats socials, en el marc de la justícia social i del benestar de les persones. Els Serveis Socials de l'Ajuntament del Papiol s'adrecen especialment a la prevenció de situacions de risc, a la compensació de dèficits de suport social i econòmic i de situacions de vulnerabilitat i a la promoció d'actituds i capacitats de les persones com a principals protagonistes de la seva vida.
Darrera actualització: 22.01.2019 | 15:01