Tenim al Papiol indrets molt especials i molt nostres, que sempre val la pena redescobrir i rememorar, com per exemple Cal Faura, casa singular, coneguda popularment com “la casa de les màscares”.
Hi podem contemplar gran quantitat de les obres d’art del papiolenc Joan Faura Casanovas (1908-1994), moltes de les quals representen cares, exposades a les parets exteriors i envoltades de plantes i uns quants aforismes, com per exemple “l’art més sublim és la natura”.
Les popularment anomenades “màscares” són en realitat, en la majoria dels casos, representacions de cares fetes amb la tècnica de la terracota. Les cares són expressives, amb faccions ben marcades, sorgides de la imaginació de l’autor i d’una acurada tècnica.
També hi trobem escuts heràldics, rajoles i personatges.
Des de la cantonada, també es pot sentir de ben a prop la imponent presència del castell del Papiol.
Els Faura van ser masovers de can Mas des de finals del segle XVIII fins a finals del XIX. A mitjans del segle XIX van comprar uns terrenys al Baix Castell on hi van construir unes cases que van posar a lloguer i que foren conegudes com a Cases d'en Faura. Quan van deixar la masoveria van reconvertir les cases en una de sola i hi van anar a viure.
Durant els anys 20 del segle XX, cal Faura va ser la seu de l'Associació de Barraloners de Catalunya. Els barraloners eren els venedors de vi a granel, i els del Papiol el venien majoritàriament a Sabadell i a Barcelona.